Які ознаки притаманні кістковим рибам?

06.05.2011 at 17:50

Кісткові рибиКісткові риби мають скелет, який частково чи повністю складається з кісткової тканини, зябрової кришки та плавального міхура. Самиці відкладають ікру, з якої виходять личинки. Мешкають вони у всіх типах водойм, живлення різноманітне — як тваринною, так і рослинною їжею. До них належать ряди: осетрові, оселедцеподібні, коропоподібні, кистепері.

Осетрові — це давні риби, які дожили до наших часів. А їх розквіт був 100 — 200 мільйонів років тому, коли по Землі гуляли динозаври. Ці риби поєднують у собі ознаки акул, скатів та кісткових риб, оскільки мають зяброві кришки та плавальний міхур, хоч скелет у них переважно з хряща. Тіла хребців відсутні: хорда зберігається все життя. Замість луски вздовж тіла йде 5 рядів кісткових конічних пластинок-жучків, між ними розкидані дрібніші кісткові пластинки. Більшість осетрових — це прохідні риби (осетр, севрюга, стерлядь, білуга). їх так називають тому що більшу частину життя вони проводять у морі й тільки для нересту піднімаються до річок.

Нерест — це певна послідовність безумовних рефлексів (інстинкт) та фізіологічних процесів у риб, спрямована на розмноження. Під час нересту самки виділяють ікринки, а самці поливають їх молоками, що містять сперматозоїди.

У заплідненій яйцеклітині (ікринці) відбувається подрібнення в результаті чого виникає багатоклітинний зародок та прикріплений до нього жовтковий мішок із запасними речовинами. Через деякий час з ікринки виходить личинка. У неї є хорда і немає парних плавців.

У одних видів личинка росте за рахунок запасів поживних речовин жовткового мішка, в інших — за рахунок живлення найпростішими. Через деякий час личинка перетворюється на малька, який вже подібний до дорослої риби, і поступово виростає.

Осетрові дають чорну ікру та м’ясо, що має високу харчову цінність. Деякі види занесені до «Червоної книги».

До загону коропоподібних належить 2900 видів. Це страшні піраньї та літаючі рибки, але більшу частку тут займає сімейство коропових.

Плавальний міхур у них з’єднаний з кишечником, у багатьох (сазан) є парні органи дотику поблизу рота — вусики. Зубів на щелепах немає або ж вони погано розвинені; натомість у глотці є глоткові зуби для подрібнення їжі. Тому коропові — вегетаріанці. Живляться водною рослинністю та безхребетними тваринами.

Коропові — цінні промислові риби. Це — лящ, карась, плітка, сазан (дикий короп). Свійський короп — найпоширеніший на Україні вид, що вирощується в ставках господарств. На Далекому Сході ще кілька тисяч років до нашої ери виведено багато порід декоративних золотих рибок, предком яких є один з видів карася.

Оселедцеподібні також мають сполучений з кишечником плавальний міхур, однак зуби в них розташовані на щелепах. Більшість — морські види, що тримаються табунами та живляться планктонними тваринами. Це важливі промислові риби — різні види оселедців, тюльки, шпроти. До цього ряду належать лососеві, які дають червону ікру. Це морські прохідні риби — лосось, кета, горбуша та прісноводні — форель, харіус.

Ми будемо вдячні за залишений Вами коментар про данну статтю, а також за реТвіт своїм друзям.