Для чого тваринам потрібні хвости?

29.01.2013 at 16:21

хвіст-в-снігу

А справді, для чого хвіст? Може здаватися, що нікому не потрібний такий «пристрій»? Виявляється, ні, дуже навіть потрібен! В одних хвіст — це опора, в інших — кермо, у третіх — навіть зброя …

Хвіст-рука. У Південноамериканських ціпкохвостових мавп практично є п’ята рука — це їх власний хвіст. Своїм хвостом так звана мавпа-ревун, що отримала свою назву за видаваний нею рев, який розноситься далеко по навколишніх лісах, користується буквально на кожному кроці. Перебираючись з гілки на гілку, вона доти не відчепиться від неї рук, поки не зачепиться за наступну.

Хвіст-нога. Що зміям замінює руки і ноги? Правильно, хвіст! Деревні змії за допомогою хвоста легко перебираються по гілках дерева. Дуже чіпких хвіст у пітона: обвившись ним навколо гілки, він може підтягувати до неї своє тіло, вага якого часом більше ста кілограмів! Є й риби, які можуть триматися за допомогою хвоста. Це — морські коники, які живуть у тропічних морях. Морський коник харчується рачками, і за допомогою хвоста полює: причепиться за якусь водну рослину і чекає, поки жертва наблизиться до нього.

 Хвіст-опора. Чули про кенгуру? Вони живуть в Австралії, їх багато видів, одні живуть на рівнині, другі в лісах, треті в горах. Найбільш відомий велетенський кенгуру. Він сидить на задніх лапах і хвості, спираючись ним на землю. У такому положенні він відпочиває, оглядає околиці, приймає їжу. Без допомоги хвоста йому не всидіти, адже передні лапи у нього дуже короткі, вони і на лапи-то не схожі, скоріше на руки. Дуже цікава тваринка є на Мадагаскарі — маки домовик. Його відносять до напівмавп: розміром він з нашу білку, а очі величезні, як у сови. Має хвіст з пензликом на кінці, який і приходить на допомогу заднім, тонким і сухим, лапкам. Хвіст допомагає звірку встояти на лапках, коли той передніми ловить комах або зриває плоди. Хвіст-опора є і у птахів. Наприклад, у дятлів дуже жорсткий хвіст, і він створює їм чудову опору, коли птах довбає пень, добуваючи з нього личинок, і коли лазить по стовбуру дерева.

Хвіст-двигун. Хвіст відіграє важливу роль у пересуванні у воді. У зубатих кита-кашалота він досягає завширшки п’ять метрів, а у гренландського — навіть восьми. Хвіст у китів розташований горизонтально. Адже кити дихають атмосферним повітрям, і така будова хвоста допомагає їм швидко опуститися на глибину, перекусити, і піднятися на поверхню, щоб ковтнути повітря.

Хвіст-кермо. Перш за все, таку функцію виконує він у птахів. Хвіст підтримує птицю в повітрі, це як би додаткова несуча поверхня. Також він необхідний при посадці. Сідаючи, птиця опускає розпущений хвіст вниз, і тому не падають носом, точніше дзьобом, в землю. Але найголовніше призначення пташиного хвоста — гасити шкідливі для польоту завихрення струменів повітря. Багато наземні тварини теж використовують хвіст як кермо. Лев, наприклад, за допомогою хвоста, зігнувши його в ту або в іншу сторону, змінює напрямок «польоту» стрибка.

Хвіст-балансир. Зберігати рівновагу хвіст допомагає багатьом тваринам, що живуть на деревах. Білка, довгохвості напівмавпи користуються ним як балансиром, щоб зберігати рівновагу.
Хвіст-парашут. Смугасті бурундуки і білки можуть використовувати свій хвіст в якості парашута. Вони розправляють лапки і хвіст і кидаються вниз з самої верхівки високої ялини. Це дуже допомагає їм рятуватися від хижаків.

білка-в-польотіХвіст-захисник. Дуже багато неприємностей копитним тваринам доставляють гедзі, оводи, муха -цеце. Вони прокушують у них шкіру і смокчуть кров, кінський гедзь відкладає яйця на тілі коня, і коли та злизує їх язиком, вони потрапляють їй в шлунок, і харчуються за її рахунок. Ось з такими надокучливими ворогами і допомагає цим нещасним тваринам боротися хвіст. У пустелях Єгипту і Аравії живе велика травоїдна ящірка-шипохвоста. Хвіст у неї дуже товстий і весь засаджений шипами. Таким хвостом їй вдається відбитися навіть від шакалів.

Хвіст-зброя. В основному для нападу хвіст служить крокодилам. Ударом хвоста крокодил може навіть убити людину. У гігантського варана з острова Комодо хвіст є дуже грізною зброєю — підібравшись до оленя або дикої свині, варан ламає їм кістки ударом хвоста, а потім хапає отруйними зубами.

Хвіст-легені. Хвостом дехто з тварин можуть і дихати! Виявляється, хвіст скорпіона складається з двох коритоподібних половинок. Коли вони складаються разом, утворюється трубка, через яку скорпіон і дихає атмосферним повітрям!

Хвіст-обігрівач. У пухнастих звірів хвіст грає роль ковдри. Собака або кішка, мабуть всі помічали, згорнувшись калачиком, обов’язково сховає свій ніс у хвості. Повітря, що знаходиться між волосинами хвоста, нагрівається і в легені потрапляє вже теплим.
Ну що ж, як кажуть у нашому вітчизняному мультфільмі «Крила, ноги, і хвости» «Головне — ХВІСТ!». Ну, якщо і не найголовніший, то, у всякому разі, дуже важливий атрибут будь-якої тварини.
Були перераховані найпоширеніші використання хвостів тваринами, а скільки їх ще! Так, в кінці кінців, хвіст може просто служити прикрасою. Згадайте розкішний хвіст павича! Правда, тільки в красі його користь і полягає, насправді, в даному випадку хвіст занадто великий, і він ускладнює політ. До речі, хвіст-ворог теж бувають — наприклад, частенько леопарда, ретельно сховався в листі, підводить власний хвіст, що звисає з дерева. Так він видає місцезнаходження хижака, наприклад, горе-мисливцю — людині.

Ми будемо вдячні за залишений Вами коментар про данну статтю, а також за реТвіт своїм друзям.